Ярмарок трансферу технологій – синтез науки та практики

24.11.2023 р. в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбувся Ярмарок трансферу технологій – захід, який покликаний сприяти обміну досвідом між різними галузями науки і практики, прискоренню передачі наукових доробок до їх практичного впровадження.

Ярмарок трансферу технологій поєднав науковців та практиків різних закладів освіти, організацій та установ зі всієї України. Зокрема, на пленарному засіданні виступили доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України віцепрезидент НАН ВО України, в.о. завідувача кафедри фінансів, банківської справи та страхування економічного факультету Запорізького національного університету Череп Алла Василівна, яка привітала учасників із початком заходу та відзначила значущість поєднання зусиль науковців та практиків з усієї  країни для забезпечення розвитку та добробуту в Україні. До слів привітання також долучилися кандидат педагогічних наук, доцент, інституційний координатор  програми Еразмус+, керівник постійно діючої робочої групи з інтернаціоналізації та проєктної діяльності Української інженерно-педагогічної академії, національний координатор проєкту ЕРАЗМУС+ з розвитку вищої освіти UA-Talent-UP – Розвиток підприємливості, креативності та міжкультурних компетенцій для забезпечення високої якості викладання в Україні Нестеренко Роман Олександрович, доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри маркетингу та торговельного підприємництва Української інженерно-педагогічної академії Чобіток Вікторія Іванівна, ними було наголошено на важливості залучення студентської молоді до наукових розробок та їх впровадження у практичну діяльність.

Ярмарок трансферу технологій був представлений науково-практичними розробками у галузях економіки та маркетингу, інформаційних технологій, філології, історії, педагогіки, психології тощо. Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри маркетингу та торговельного підприємництва Української інженерно-педагогічної академії Чобіток В. І. представила лекцію-презентацію на тему «Вплив штучного інтелекту на розвиток суспільства», розкриваючи нагальні питання активного впровадження штучного інтелекту у всі сфери людської діяльності. Начальник відділу освіти Болградської міської ради Гончарова І. М. представила розробку за міжнародним проєктом «Маркетинг інновацій у транскордонних пасажирських перевезеннях».

До участі у Ярмарку трансферу технологій долучився Заслужений художник України, доцент Шишман І. І., який запропоновував методику проведення перфомансу «Дерево щастя».

Окремо варто відзначити участь студентів у заході, зокрема, магістранта факультету управління та інформаційної діяльності Поляничко Р. (майстер-клас «Технологічні процеси виготовлення виробів з дерева»); студентку факультету української та іноземної філології Нерух Н. С., яка разом із викладачем кафедри філології та світової літератури Шиляєвою Т. В. представили технологію вивчення англійської мови Voice of America Learning English; студенток педагогічного факультету Пінтійську А., Стрелкову Д., Супрун А., Шатирову К. та Літвіненко С. (майстер-клас з логопедії); студентку факультету управління та інформаційної діяльності, викладача біології Крупську О. О. (презентація STEM-діяльності на уроках біології та хімії).

Цікавими та корисними виявилися технології, представлені факультетом української та іноземної філології, а саме: «Інтеграція цифрових технологій в освітній процес з викладання англійської мови» (викладач кафедри романо-германської філології та МНІМ Потапенко Н. В.), «Сучасні цифрові технології вивчення англійської мови» (кандидат філологічних наук, доцент Вдовенко Т. О., кандидат філологічних наук, доцент, завідувачка кафедри англійської філології та світової літератури Олейнікова Г. О.).

Вкрай актуальними є представлені методики збереження психічного здоров`я у важкі часи для українського суспільства: «Психічне здоров’я та психосоціальна допомога дітям та їх сім’ям» під егідою Посольства США в Україні та Уряду республіки Словенія» (кандидат педагогічних наук, доцент Замашкіна О. Д., доктор педагогічних наук, професор, дійсний член Академії вищої освіти України та Міжнародної академії педагогічних і соціальних наук, декан педагогічного факультету ІДГУ Кічук Н. В., представниця громадської організації «Жива-Я» Ханікова К.),  психологічний тренінг «Шлях до себе» (викладач кафедри загальної та практичної психології, гештальт-терапевт, арттерапевт Жоха С. П., викладач загальної та практичної психології, НЛП – тренерка Радкіна В. Ф.).

Також були  представлені технології навчання та розвитку «Використання ігрових технологій на уроках української мови та літератури» (кандидат педагогічних наук, доцент Мельникова Р. М.), «Lego-мозаїка: інтегрований підхід у роботі з дітьми дошкільного віку» (доктор філософії в галузі дошкільної освіти Сараєва І. В.), методичний кейс «Розвиваємо критичне мислення» (кандидат педагогічних наук, доцент, завідувачка кафедри математики, інформатики та інформаційної діяльності Драгієва Л. В.), «Технології адаптивної фізичної культури» (кандидат педагогічних наук Рубан А. К.).

Варто відзначити значущість таких презентацій, як «Художня література як пізнавальний ресурс методики історії (на прикладі роману Е.М. Ремарка «На Західному фронті без змін») (Татаринов І. Є., кандидат історичних наук, доцент), «Створення дидактичних засобів до уроків засобами Canva» (викладач кафедри математики, інформатики та інформаційної діяльності Довгополик К. А.), «Бібліографічні менеджери у роботі молодих науковців (на прикладі Mendeley Reference Manager)» (кандидат історичних наук, доцент Дроздов В. В.) та інші.

В цілому захід пройшов у доброзичливій та творчій атмосфері при високій активності учасників.

Щиро дякуємо Збройним силам України за відчуття безпеки під час проведення Ярмарку трансферу технологій, ректорату ІДГУ, організаторам, гостям, модераторам та всім учасникам за плідну працю!

Слава Україні!

Координатор Ярмарку трансферу технологій, к.е.н. Мурашко І. С.