Презентація результатів науково-дослідних робіт учнів-учасників МАН у стінах ІДГУ

30 листопада 2023 р. в ІДГУ у межах проведення першого міського етапу Всеукраїнського конкурсу науково-дослідних робіт учнів- членів МАН України відбулася презентація результатів їх наукових досліджень за секціями: історія, англійська мова та англомовна література, етнологія, зарубіжна література, технології програмування, програмна інженерія, аналітична математика, зарубіжна література, історичне краєзнавство, німецька мова та німецькомовна література. Наукові розробки були представлені учнями Ізмаїльської гімназії №3 з початковою освітою, Ізмаїльської гімназії №9 з початковою освітою, Українського ліцею з поглибленим вивченням іноземних мов ім. Т. Г. Шевченка, Ізмаїльської гімназії № 11 з початковою освітою, Ізмаїльської гімназії № 10 з початковою освітою, Ізмаїльського ліцею № 1 з гімназією. На обговорення були представлені вкрай актуальні, практично значущі та цікаві теми, зокрема, «Використання кристалів у виготовленні жіночих прикрас» (Аргірова Д. Р., науковий керівник – Караянєва О. С.), «Пересувна СМАРТ-платформа для реалізації сценаріїв з моніторингу стану приміщення» (Рященко Д. Б., науковий керівник – Рященко О. І.), «Створення Телеграм-бот для допомоги у навчанні» (Дроздов В. Ю., науковий керівник – Стоянов І. М.), «Дослідження та аналітичний опис графіків залежностей у програмному середовищі Gran та GeoGerba» (Рященко М. Б., науковий керівник – Купрієвич І. П.), «Поетика філософії повісті Вольтера «Кандід, або оптимізм» (Чигін Д. М., науковий керівник – Васюк А. П.). Учениця Трандафілова В. О. представила своє дослідження з інтригуючою назвою «Час, коли я народилась. Що можуть розповісти англійські та українські назви місяців» англійською мовою. Зворушливим та надихаючим було розуміння того, що сучасні діти цікавляться власною історією та традиціями, прагнуть до їх збереження, відчуття ніжної любові у серцях учнів до України. Зокрема, дослідженню традицій рідного краю були присвячені роботи «Весілля бессарабських болгар. Як це було» (Козлова Л. В., науковий керівник – Драганова А. Г.), «Народні звичаї, свята та обряди села Кам`янка» (Рашкова М. М., науковий керівник – Суйчимез В. Д.). Христова О. О. присвятила дослідження міфам української історії (науковий керівник – Григорашенко Д. Г.). Туриця К. О. розглянула твір Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц» як психологічну допомогу під час війни (науковий керівник – Райкова Л. М.), наголошуючи на прагненні українських дітей до миру та відтворенні власного яскравого та квітучого світу. Носач А. О. досліджувала розвиток українського мистецтва у тісному взаємозв`язку із європейським («Порівняльний аналіз живопису романтизму України та Німеччини. Вплив романтизму на сучасну німецьку культуру», науковий керівник – Ташева Д. К.).

Традиційно провідні науковці ІДГУ, зокрема, доц. Яковенко О. І., доц. Татаринов І. Є., доц. Драгієва Л. В., доц. Кискін О. М., доц. Івлієва О. М., Шиляєва Т. В., Абросімов Є. О. та інші, здійснювали рецензування науково-дослідних робіт та надавали слушні поради та рекомендації щодо оформлення робіт, визначення категорійного апарату тощо. До складу членів журі входили представники закладів загальної та середньої освіти, відділу освіти Ізмаїльської міської ради, а також науково-педагогічні працівники ІДГУ. За результатами проведених презентацій члени журі відмітили надзвичайну актуальність тем проведених досліджень, обґрунтованість доповідей учнів та рекомендували представлені роботи до презентації на другому обласному етапі Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідних робіт учнів-членів МАН України.

Висловлюємо щиру вдячність відділу освіти Ізмаїльської міської ради, адміністрації та викладачам ІДГУ за активну підтримку молоді у науковій діяльності.

к.е.н. Мурашко І. С.