Студенти для студентів: вчимося асертивній поведінці в конфліктних ситуаціях

Наприкінці травня студенти 4 курсу ОП «Практична психологія» на останньому занятті з дисципліни «Конфліктологія»  під керівництвом доцента кафедри Радкіної В.Ф. підготували та провели тренінг для студентів 1 та 4 курсів факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності ІДГУ на тему «Асертивна поведінка як засіб вирішення конфлікту». Спікерами тренінгу виступили  Микита Колесниченко та  Світлана Генчу.

Під час тренінгу студенти зосередилися на важливості асертивної поведінки у вирішенні конфліктних ситуацій. Метою виступу було донести учасникам, що асертивність є потужним інструментом, який допомагає зберегти гідність та взаємоповагу у взаєминах з іншими людьми. Спікери пояснили основні принципи асертивної поведінки, серед яких найважливішими є самоповага і повага інших людей, відповідальність за свої дії, ефективне спілкування.

Практична робота тренінгу була спрямована на формування вмінь вислухати співрозмовника та зрозуміти його почуття і потреби, формулювати свої наміри й сприяти їх реалізації, сприймати критику і гідно, аргументовано на неї реагувати, поважати чужі межі та не дозволяти порушувати свої.

Один з найцікавіших моментів тренінгу був колективний аналіз реальних ситуацій конфліктів, в яких учасники мали можливість застосувати вивчені асертивні стратегії. Проводилися рольові ігри, що дозволяло учасникам отримати практичний досвід у реальних ситуаціях.

Така форма заняття дуже сподобалась всім учасникам тренінгу, а для спікерів – це прекрасна можливість формування професійних компетентностей і отримання першого досвіду психологічних тренерів.

М. Колесниченко, студент 411 Ф групи