Обговорення чинних програм та проєктів зі стейкхолдерами Ізмаїльської філії Одеського обласного центру зайнятості

13 березня 2024 р. на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету було проведено засідання традиційного круглого столу щодо перспектив розвитку підприємництва в Ізмаїльському регіоні у сучасних умовах. Учасниками та учасницями круглого столу були ректор ІДГУ Кічук Я. В., заступниця Ізмаїльської філії Одеського обласного центру зайнятості Пальжок Л. В., заступниця начальника відділу рекрутингу взаємодії з роботодавцями Евель Е. Ю., завідувачі кафедр, викладачі, аспіранти, здобувачі вищої освіти, представники органів студентського самоврядування нашого університету.

Під час засідання круглого столу були розглянуті пріоритетні напрями співробітництва Ізмаїльського державного гуманітарного університету та Ізмаїльської філії Одеського обласного центру зайнятості, а саме: науково-практичне консультування щодо розробки стратегій, програм, проєктів у сфері сприяння зайнятості населення регіону; організація системного моніторингу ринку праці; професійне навчання зареєстрованих безробітних та організація навчання за ваучером; модернізація освітньо-професійних програм; сприяння в працевлаштуванні молоді з вакансій відповідно до спеціальностей, які представлені в університеті, зокрема 051 Економіка, 073 Менеджмент, 076 Підприємництво та торгівля, 081 Право, 242 Туризм тощо. 

Крім того, було відзначено позитивне ставлення стейкхолдерів до ОПП спеціальностей 051 Економіка, 073 Менеджмент, 076 Підприємництво та торгівля, де системно вивчаються дисципліни «Бізнес-планування», «Основи підприємництва», «Підприємництво та бізнес-культура» та ін.

Особливу зацікавленість у студентської аудиторії виявили пропозиції від урядової грантової програми «Власна справа», за якою передбачається право отримати від 50 000 грн до 250 000 грн на відкриття власного бізнесу, тобто через портал «Дія» можна подати заявку разом із представленим бізнес-планом. Учасники та учасниці круглого столу ознайомилися з умовами та алгоритмами отримання гранту; інструкціями для заповнення бізнес-плану; статистичними даними цієї грантової програми.

Загалом вже понад 14 тисяч українців стали переможцями цієї грантової програми, завдяки чому вони отримали можливість розпочати чи розширити свій бізнес. Цьогоріч планується видати ще понад 15 тисяч грантів (https://diia.gov.ua/services/grant-na-vlasnu-spravu).

В цілому засідання круглого столу пройшло у робочій та плідній  атмосфері, здобувачі вищої освіти активно та жваво обговорювали питання самозайнятості та розвитку молодіжного підприємництва, успішно пройшли тест на здатність бути сучасним підприємцем. Також були обговорені теми подальших заходів в рамках партнерського співробітництва Ізмаїльського державного гуманітарного університету та Ізмаїльської філії Одеського обласного центру зайнятості.

завкафедри управління
підприємницькою та туристичною діяльністю

к.е.н., доц. Метіль Т.К.