На традиційному засіданні Регіонального круглого столу «Наука, техніка, людина: від минулого до сьогодення» розглядали історію розвитку транспорту

Надзвичайно актуальний і змістовний діалог за участю вчених, молодих науковців та студентів відбувся в стінах Ізмаїльського державного гуманітарного університету 07 листопада 2019 р. Засідання Регіонального круглого столу «Наука, техніка, людина: від минулого до сьогодення» стало традиційним. Захід вже вдруге був організований кафедрою технологічної, професійної освіти та загальнотехнічних дисциплін факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності  сумісно з факультетом української філології та суспільних наук ІДГУ. Цього року вектором роботи круглого столу було обрано історію розвитку транспорту.

Модератором виступила кандидат педагогічних наук, доцент кафедри технологічної, професійної освіти та загальнотехнічних дисциплін Драгієва Л.В. (технічний супровід – Односум Олександр). Організаційний комітет у складі професора Куліненко Л. Б., доцента Татаринова І Є., доцента Драгієвої Л. В. підготував для учасників заходу цікаві факти про історію розвитку транспортної техніки, продемонстрував презентацію топ-10 оригінальних видів транспорту у світі та звернув увагу на те, що прогрес людського суспільства є невіддільним від історії розвитку транспорту.

Учасниками круглого столу стали студенти та професорсько-викладацький склад Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Дунайського факультету морського та річкового транспорту Державного університету інфраструктури та технологій, Дунайського інституту Національного університету «Одеська морська академія», Національної академії педагогічних наук України.

В ході роботи круглого столу розглянуто й обговорено широке коло питань: ретроспективний погляд в історію транспорту, методичний аспект вивчення транспортної техніки в закладах освіти, транспортно-логістичні системи, безпека на транспорті тощо. Виступи супроводжувались яскравими презентаціями та обговореннями. Дуже жваву дискусію викликали питання еволюції вітрильного флоту, розвиток транспортної техніки (від колісниці до сегвея), великі рекорди транспортну та ін.

Учасники мали змогу «зануритися у минуле» та розглянути механізми та деталі сучасних транспортних засобів. Представлена виставка моделей видів транспорту та деталей машин привернула загальну увагу всіх учасників засідання. Зустріч виявилася дуже змістовною та цікавою. В дискусії взяли участь д. пед. н., проф. Смирнова І. М. (ДІ НУ «ОМА»), к.і.н. Дорошева А. О., к.т.н. Дем’яненко С. К., викл. Тришин В. В. (ДФМРТ ДУІТ). Ми дуже вдячні нашим гостям за активну участь в обговоренні гострих питань.

Підсумки засідання круглого столу підвели к.п.н. Драгієва Л. В., к.і.н. Татаринов І.Є. та к.фіз-мат.н. Федорова О. В.

В результаті вирішили: по-перше, мотивувати навчально-пізнавальну діяльність студентів та учнів за допомогою фактів з історії науки і техніки, по-друге, частіше обговорювати проблемні питання в форматі круглого столу.

Розглянувши та обговоривши актуальні проблеми розвитку транспорту в історичному ракурсі, учасники круглого столу дійшли висновку про необхідність продовження співпраці між університетами в напрямку підготовки конкурентоспроможних і професійних фахівців. Також було запропоновано проводити такі заходи на постійній основі.

Дякуємо всім учасникам заходу за цікаві виступи та важливі рекомендації. Історія розвитку транспорту продовжується…

Драгієва Л.В., к. пед. н., доцент