Зустріч здобувачів вищої освіти ІДГУ з екологами регіону та американською кінорежисеркою Андреа Одежинською (міжнародна гостьова лекція)

Екологічна освіта як цілісне культурологічне явище, що включає процеси навчання, виховання, розвитку особистості, повинна спрямовуватися на формування екологічної культури як складової системи національного і громадського виховання всіх верств населення України, так і професійної підготовки.

Вже стало університетською традицією щорічно наприкінці жовтня відзначати Міжнародний день Чорного моря. Домінантою цього дня постає вияв усвідомленого ставлення кожного в університетській громаді до екології Чорноморського басейну та нагальної потреби її збереження.

Так, у рамках проведення обласної природоохоронної акції «Міжнародний день Чорного моря» в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті традиційно було проведено ряд інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на розширення та поглиблення знань здобувачів вищої освіти про екологічний стан Чорного моря, підвищення рівня екологічної культури.

Для здобувачів – майбутніх фахівців дошкільної, початкової та базової середньої освіти – інформаційний сектор з питань екології підготував тематичну виставку про екологію Чорного моря, його біологічні ресурси та їх раціональне використання. Центральне місце екодобірки посів розділ «Війна – апогей екоциду чорноморських китоподібних», в якому презентовано антропогенну кризу Чорного моря.

Для практичної підготовки майбутніх педагогів особливо корисною була онлайн-зустріч з екологами регіону, зокрема доктором біологічних наук Іваном Русєвим та директоркою Національного природного парку «Тузлівські лимани» Іриною Вихристюк. Знані фахівці за допомогою мультимедійної презентації докладно розкрили питання реалізації державної екологічної політики, впливу російської агресії та військових дій на екологічний стан моря, фіксації екологічних злочинів та екоциду чорноморських китоподібних, а також законодавчих ініціативах та реформах у напрямку захисту довкілля регіону. Цікаво викладений фактичний матеріал, дружня невимушена атмосфера спонукали здобувачів до обговорення та дискусії.

Особливу зацікавленість здобувачів вищої освіти викликала проблема екокатастрофи лиману Сасик під кутом зору американської кінорежисерки Андреа Одежинської. Зокрема, авторкою документального фільму «Поверни Сасик в море» розказано історію причорноморського лиману та про всі проєкти, що руйнували екосистему водойми, здійснення яких призводило до порушення екологічної рівноваги та знищення природних біосистем.

Зустріч з американською гостею пройшла у форматі динамічного університетського діалогу. Студентська аудиторія цікавилися враженнями пані Андреа від природного довкілля, мешканців регіону під час проведення зйомок кінофільму. До того ж у процесі діалогу всі присутні мали змогу обмінюватися думками щодо варіантів розв’язання соціально-екологічних проблем, пов’язаних із водними екосистемами Північно-Західного Причорномор’я – основи формування фауністичних комплексів.

Наприкінці зустрічі гостя презентувала авторський мультфільм про Чорне море, запросила аудиторію до онлайн-кінозали для перегляду екострічки. Це було захопливо і корисно як для майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти, так і для педагогів початкової та базової середньої освіти.

Гарант освітньої програми
Середня освіта:біологія та здоров’я людини
кандидат педагогічних наук, доцент
Граматик Н.В.