Гостьова лекція на факультеті управління, адміністрування та інформаційної діяльності

9 листопада 2023 р. на  факультеті управління, адміністрування та інформаційної діяльності  за ініціативою кафедри технологічної освіти та природничих наук відбулася відкрита гостьова лекція кандидатки педагогічних наук, доцентки, деканеси природничо-географічного факультету Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка Міронець Людмили Петрівни. Тема  лекції   «Методика використання сучасних інформаційних застосунків у процесі навчання дисциплін природничого циклу».

На лекцію завітали, крім студентів (близько 65 осіб), деканеса ФУАІД  доцентка Мізюк В.А., зав. кафедрою, доцентка Федорова О.В., гаранти освітніх програм, викладачі факультету. Проблематика, якої торкнулась лекторка, стосувалась питань значення інформаційно-комп’ютерних технологій у навчанні предметів природничого циклу та  способів урізноманітнення шляхів використання інформаційних пристроїв та комп’ютерних технологій у навчанні біології та природничих наук.

студентам заочної форми навчання, які викладають дисципліни природничого циклу у школах під час воєнного стану дистанційно або у змішаному  форматі,  виокремили для себе такі актуальні  питання, як: використання платформи Wordwall, інтернет-ресурсу LEARNING APPS, сервісів  Google, Гугл форми, QR-коди, віртуальні лабораторії, мобільні застосунки та віртуальні визначники рослин, Світова флора, додатки ANIMAL 4D+ та інші можливості для здійснення навчання нового рівня. Активну участь брали й здобувачі освітніх програм «Середня освіта: природничі науки» та «Середня освіта: біологія та здоров’я людини», які розширили свої знання стосовно нових можливостей застосування інформаційних технологій. вразили додатки Animal 4D та Анатомія 4D, які дозволяють вивчати тварин та людську анатомію у тривимірному форматі, надають унікальну можливість, за допомогою камери вашого пристрою побачити 3D моделі органів і систем людського тіла, що оживають на екрані вашого смартфона або планшета. Також були продемонстровані інші корисні програми, включаючи Mentimeter – додаток, що дозволяє створювати інтерактивні презентації та опитування в режимі реального часу, а також дошку Padlet, що надає можливість створювати віртуальні дошки для спільної роботи та обміну ідеями.

Онлайн-лекція, проведена на платформі Google Meet, була  надзвичайно цікавою, інтерактивною, насиченою новітніми ресурсами та різними цікавинками, і навіть призами для найактивніших учасників. Всі присутні (і викладачі, і студенти) мали можливість удосконалити власну цифрову компетентність, поглибити знання щодо застосування інформаційно-комп’ютерних технологій, обговорити актуальні проблеми організації освітнього процесу в сучасних закладах освіти.

Висловлюємо щиру вдячність Міронець Людмилі Петрівні за  цікаву і практико-орієнтовану лекцію. Сподіваємось на плідну співпрацю  з Сумським державним педагогічним університетом для подальшого розвитку біологічних компетентностей студентів та якісної підготовки майбутніх педагогів біології, природничих наук та основ здоров’я.

Кандидатка педагогічних наук, доцентка Мондич О.В