Відкрита лекція про боротьбу УПА за незалежну Україну

Історики Ізмаїльського державного гуманітарного університету продовжують проводити різноманітні заходи з національно-патріотичного виховання серед молоді.

7 листопада кандидат історичних наук Іван Татаринов провів відкриту лекцію для учнів Дунайського центру професійної освіти. Вона була присвячена  одній з найскладніших тем минулого нашої країни – місцю УПА в боротьбі за незалежність України в роки Другої світової війни.

Лекція проходила у формі інтерактиву, в ході якого слухачі відповідали на різноманітні питання з історії та розмірковували над тими чи іншими фактами. Приємно відзначити, що учні показали високий рівень знання історії України. В ході такого спілкування Іван Татаринов відзначив, що УПА прагнула відновити українську державність у час, коли світ був охоплений Другою світовою війною, а на землях України два тоталітарні режими – комуністичний і нацистський – коїли масові злочини. Повстанське підпілля діяло в усіх регіонах України – від Галичини до Криму і Донеччини. Радянський режим зумів у свідомості багатьох затаврувати повстанців як «посібників нацистів». Саме, щоб протистояти подібним міфам подібні зустрічі необхідно проводити регулярно.

В ході лекції Іван Татаринов розповів присутнім про витоки символіки вояків УПА і про їх однострої. Крім того, лектор продемонстрував зразки зброї, якими користувалися повстанці та особливості її застосування в бою. На завершення свого виступу Іван Татаринов відзначив, що героїчний дух українських повстанців ще живий та підтримує зараз наших захисників на фронті.

Іван Татаринов, к. іст. наук,
доцент кафедри історії та методики її навчання