Чорнобиль… Весни обірване суцвіття…

26 квітня, над усією Україною знову вдарить чорнобильський дзвін, щоб нагадати про трагедію, яка тридцять чотири роки тому мало не згубила планету. Чорнобиль опалив землю і душі мільйонів громадян.

 

Тисячі загублених доль… Жорстокий урок для наступних поколінь… Це все про одну подію, яка розділила історію світу на «до» та «після». Визначити масштаби катастрофи та її впливу на здоров’я людей важко й досі. Тільки від раку, що розвинувся в результаті отриманої дози радіації, померли сотні тисяч людей. Прип’ять і навколишні села ще кілька століть будуть небезпечними для проживання.

Трагедія, спричинена вибухом на її четвертому енергоблоці, не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їх побут і соціально-економічні умови життя.

 

Вибух на Чорнобильській АЕС став точкою неповернення для багатьох: тих, хто віддав своє здоров’я на ліквідацію його наслідків, тих, хто змушений був залишати родинні гнізда і шукати прихистку в чужих людей, тих, хто і досі відчуває на собі вплив «мирного атома».

 

Усе людство зараз схвильоване радіаційним забрудненням навколишнього середовища. Ми не можемо відчути радіацію, побачити та виявити на запах або дотик. А радіаційне випромінювання має високу активність, і потрапивши в організм, включається в біологічні цикли. Радіоактивні елементи надходять до організму людини, як i до всіх живих організмів з повітрям, водою та харчовими продуктами.

Наслідки Чорнобиля стали драматичним уроком для цивілізації, суворим попередженням щодо масштабу відповідальності за життя, здоров’я людей і екологічну безпеку планети, яку взяла на себе сучасна наука.

 

Чорнобиль – це не лише велика трагедія, а й символ найбільш масштабної техногенної катастрофи в історії людства, символ жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь, символ безмежної мужності багатьох тисяч українців, які  назавжди записані до літопису людської мужності та навічно залишиться у пам’яті українського народу.

 

Професорсько-викладацький склад  та студенти ІДГУ  схиляють голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом.

Пам’ятаємо подвиг тих, хто зберіг життя мільйонам громадян!

Світлана Кравченко, директор Центру громадянської освіти ІДГУ