Пішохідна оглядова екскурсія містом Ізмаїл для студентів першокурсників у Всесвітній день туризму

Всесвітній день туризму відзначають щорічно 27 вересня в усьому світі. Любителі подорожей не забувають про це свято, адже туризм – це поклик душі й серця, це незабутні враження від походів, подорожей, зльотів, змагань, квестів, краєзнавчих акцій та експедицій.

Зараз туристична галузь України переживає нелегкі часи, але ми впевнені, що основні її здобутки ще попереду. Наша країна варта того, щоб глибше відкрити перед світом свої унікальні природні багатства, самобутність своєї історії, культури, народних звичаїв і традицій.

Щорічно кафедра управління підприємницькою та туристичною діяльністю ФУАІД організовує для студентів першого курсу пішохідну оглядову екскурсію по Ізмаїлу. І цього року у чудовий сонячний день першокурсники здійснили пішу екскурсію містом, яка за протяжністю становила близько 7 км.

Варто зазначити, що цього року в організації заходу взяли участь не тільки викладачка кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю  – Євсєєва Діна Вікторівна, а й студенти кафедри історії і методики її викладання, а саме: 52 Ф група  – Максим Височенко, Марія Бостан, Олександр Чемерисов, 45 Ф група – Жасмін Кіру, Катерина Пинзару.

На час мандрівки студенти стали екскурсантами та, розпочавши екскурсійну програму від головного корпусу ІДГУ, поступово ознайомлювалися з історично значущими об’єктами нашого міста та дещо особливими місцями Ізмаїла: «Мелодія», «Росінка», «Юбілейний», «Круг», «Сквозняк», «4 автомати», «Стакан», які на картах не зазначені, але в історії міста мають певне місце.

Екскурсійна програма доповнилась відвідуванням Єдиного військово-історичного музейного комплексу, а саме відділів «Парк мініатюр» та «Виставковий зал».

У Парку мініатюр цікаву та пізнавальну екаскурсію провів директор закладу – Постернак Валерій Олександрович. Більшість представлених експонатів належать до часів турецького Ізмаїлу, однак досить недавно з’явились будівлі та комплекси міської архітектури 19-20 століття, які не збереглися до наших днів.

Потім екскурсанти перемістились  у Виставковий зал, де відвідали виставку    ізмаїльських художників «Незламна Україна». На виставці представлені патріотичні твори ізмаїльських художників Дудника В.М., Левенцової В.Ю., Пейкова В.М., Шишман З.І., Шишман І.І., Коцофляка І.І. та ін.  Науковий співробітник Сьоміна Марина Анатоліївна цікаво та емоційно розповіла про  художні роботи виконані під впливом повномасштабної війни України з Росією. Усі роботи вирізняються яскравою емоційністю, глибинним сенсом та вірою в нашу Перемогу. Головною ідеєю творів є нескореність українського народу.

Пішохідна прогулянка містом продовжилася для екскурсантів відвідуванням та оглядом таких об’єктів: Кафедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці, Міський сад, пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам, будівля кінотеатру «Победа»,  сквери проспекту Незалежності, пам’ятник генерал-майору Сергію Тучкову, колишня Міська управа, зруйновані церкви міста, пам’ятний знак прикордонникам Ізмаїльського загону, пам’ятник морякам Дунайської військової флотилії,  морський вокзал міста  Ізмаїл.

Наприкінці  екскурсійного маршруту  екскурсантів чекала перевірка на уважність. Завчасно було підготовлено вікторину «Ізмаїл в деталях» за допомогою додатку «Kahoot». Питання стосувалися історичних подій нашого міста і студентам  сподобалася  незвична  та надзвичайно яскрава форма цієї програми з музичним супроводом.  Програма  сама нараховує бали за кожну правильну відповідь, тому відповідати необхідно не тільки правильно, але й швидко (на кожну відповідь надавалось по 30 секунд).

За допомогою «штучного інтелекту»  мобільного додатку «Kahoot» було визначено переможців вікторини, якими стали:

1 місце – Солоха Станіслав (студент 15 групи);

2 місце – Височенко Максим (студент 52 групи);

3 місце – Дубровіна Аміна (студентка  10 групи).

Переможці вікторини отримали солодкі призи, а Солоха Станіслав за свою уважність та знання нашого міста в деталях отримав ексклюзивну кружку з одним із символів нашого міста – лелекою Ізмаїла (автор малюнка – Осика Тетяна).

Комфортна осіння бессарабська погода та відсутність повітряних тривог  сприяли отриманню задоволення від історичної, архітектурної та природної спадщини нашого міста. Для студентів це був насичений враженнями та сповнений емоціями надзвичайний день, який допоміг їм познайомитися з містом та адаптуватися до студентського життя. Ця пішохідна екскурсія містом запалила у студентів іскру до пізнання рідного краю.

Кафедра управління підприємницькою та туристичною діяльністю та деканат факультету адміністрування, управління та інформаційної діяльності висловлює щиру подяку Постернаку Валерію Олександровичу, директорові Єдиного військово-історичного музейного комплексу, за надання можливості доторкнутись і побачити спадщину сивої давнини нашого міста та підвищити патріотичний настрій студентства.

Дуже сподіваємося, що святкування Всесвітнього дня туризму на факультеті управління, адміністрування та інформаційної діяльності стане традиційним та цікавим для студентів-першокурсників всіх спеціальностей.

 Євсєєва Д.В., викладач кафедри
управління підприємницькою та туристичною діяльністю