«На сторожі духовності і слова»: ювілейні пошануванні Почесного професора Ізмаїльського вишу Григорія Клочека

5 березня 2023 року – знаковий ювілей Почесного професора Ізмаїльського державного гуманітарного університету Григорія Дмитровича Клочека. Відомий літературознавець, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української та зарубіжної літератури Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, заслужений діяч науки і техніки України, він ненастанно опікується  справами  літературної освіти, створюючи унікальні навчальні посібники нового типу, в яких літературознавчі й методичні матеріали супроводжують художні тексти («Українська література в школі як націєтворчий фактор, «Поезія Тараса Шевченка: сучасна інтерпретація», «Ліна Костенко: тексти та їх інтерпретація» й ін.). Наукові інтереси професора Григорія Клочека пов’язані з фундаментальними проблемами художності, пізнання її шляхом адекватного аналізу з використанням інструментарію психологічної науки та новітніх методологій («Поетика і психологія», «У світлі  вічних критеріїв», «Енергія художнього слова», «Синергія літературного твору», «Емоціональний інтелект Тараса Шевченка», «Поетика візуальності Тараса Шевченка» та ін.). Наукове кредо ювіляра можна метафорично окреслити, запозичивши назву збірки есеїв про видатних особистостей, співавтором якої є Григорій Дмитрович – «На сторожі духовності і слова».

Одержимий національною ідеєю, провідний український науковець-освітянин, Клочек Г. Д.  упродовж свого життя боліє усіма фібрами національної душі й Богом даним талантом архіважливими проблемами духовності України. В оцій царині він працює продуктивно та результативно, щоразу дивуючи й утішаючи новими, свіжими ідеями та конкретними пропозиціями щодо їх реалізації. Григорію Дмитровичу доля призначила бути на сторожі усього, що стосується української культури, науки, освіти. І ми, українськоцентричні ізмаїльці, відчуваємо цю потенційну опіку вже упродовж кількох десятиліть. Так легко говорити високі й красиві слова про Іменинника без напускної риторики, коли ці слова заслужені, вистраждані, пережиті… Тож доклінно дякуємо Богові, що звів на «перехресних стежках» наші науково-освітні долі з Вами, дорогий Маестро Учителю… Навчальні програми, рекомендації, ґрунтовні поради й консультації, рецензії, опонування, нові монографії та посібники, котрі «чайкою-зигзицею» з теплими зиченнями на «крилах пісень» щоразу летять до Вами опікуваного Ізмаїла… Хіба ж усе перелічиш?.. Наш, єдиний державний у Південній Бессарабії заклад вищої освіти, пишається, що Клочек Григорій Дмитрович – Почесний професор Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

Дорогий Григорію Дмитровичу! В нелегкі для національного становлення нашої держави часи Ви, разом із нами, вже не один десяток літ, незважаючи на заклопотаність і щоденну зайнятість, ненастанно бороните й утверджуєте Українське Слово на передніх рубежах у багатонаціональному Придунавʼї.  Усі ці незабутні миті підтримки, а відтак і почуття вдячності тривко зберігаються в душах наших викладачів, студентів, учителів. Усі роки спілкування з Вами завжди неповторні, цікаві, інформаційно насичені й невичерпальні, глибоко пізнавальні, а діалог – плідний, паритетний і завжди результативний, надто коли йдеться про українськоцентричні ізмаїльські справи… «Нова реальність, у якій перебуваємо, змушує шукати нові шляхи для того, щоб літературна освіта не втрачала свою місію ошляхетнення мислення та почування молодого покоління українських громадян» (Г. Клочек). «Місію» бути на передніх позиціях у боротьбі за Україну, «на сторожі духовності і слова». Спасибі за титанічну працю, значення якої виходить далеко поза межі освітнього/наукового процесу, бо ж ідеться про українську духовність. Сьогодні Ваше авторитетне слово про місійну роль української літератури  в умовах протистояння «рускому міру», як чисте повітря, неймовірно важливе!

Вельмишановний Григорію Дмитровичу! Сердечно вітаємо Вас зі славним ювілеєм! Добра Вам і щастя, здоров’я й душевного затишку, довголіття й снаги на тих освітньо-наукових стежках, що їх так мудро й ненастанно прокладаєте. Нехай у Вашому житті та житті Вашої родини, нашої неповторної України буде усе тільки світлим, Небом благословенним і неодмінно Переможним! Вкладаємо свої почуття й ставлення до Вас у лаконічні слова: «Дякуємо», «Шануємо», «Любимо», «Бажаємо»… Зі Свято-Днем Долі, високодостойний ЮВІЛЯРЕ!

Щиро й із приязню, з глибокою шаною
та повагою до вас і Вашої праці –
викладачі та студенти університету,
вчителі шкіл «Придунаю журавлиного»,
особисто Галина Райбедюк,
ректор університету – професор Ярослав Кічук