Візит Надзвичайного і Повноважного Посла Словенії до ІДГУ в рамках міжнародного проєкту

Протягом 23-27 січня 2024 року Ізмаїльський державний гуманітарний університет приймав у своїх стінах учасників міжнародного проєкту під егідою  Посольства США в Україні та Уряду Республіки Словенія, розроблений громадською організацією «Жива-Я» спільно з організацією-засновником зі Словенії (ITF Enhancing Human Security) та партнерською організацією «Slovene Philanthropy», Міністерства закордонних та європейських справ Республіки Словенія в рамках 10-го раунду програми «Development Cooperaion Partnership Program» та зарубіжних партнерів зі Словенії.

Мета проєкту – напрацювати суспільну модель психічного здоров’я і психосоціальної підтримки, яка має бути доступною всім дітям та їхнім батькам, які проживають в Ізмаїльському районі.

І модуль проєкту відбувся з 26 жовтня по 5 листопада 2023 року (Кишинев-Ізмаїл, ІДГУ) у  формі тренінгу, в якому взяли участь 16 тренерів та 78 фахівців-освітян, соціальних педагогів та психологів, які безпосередньо працюють з дітьми та їхніми родинами, що постраждали внаслідок воєнних подій в Україні.

ІІ модуль – 23-27 січня 2024 року, який складався з двох частин: 23-24 січня тренінг відбувся  для 14 тренерів-учасників І модулю; 26-27 січня –  для фахівців-освітян: викладачів ІДГУ, соціальних педагогів і психологів м. Ізмаїл та Ізмаїльського району, яким небайдужа доля дітей війни та значна кількість яких брала участь у І модулі проекту.  Всього у  ІІ модулі взяло участь 14 тренерів та  89 освітян.

ІІ модуль був  організований представницями громадської організації «Жива-Я» А. Кириченко та С. Григорянс та науковцями ІДГУ – проф. Н. Кічук та доц. О. Замашкіна.

Необхідно наголосити, що безпосереднє керівництво ІІ модулю здійснювала тренерка з Австрії – пані Катерина Фрас. В межах тренінгу учасники працювали групами й парами, застосовуючи техніки мозкового штурму, рольові ігри та ін., відпрацьовуючи актуальні теми: «Булінг у школі», «Наші права», «Волонтерська робота у школі та громадських організаціях». Учасники тренінгу мали змогу отримати цінні поради від словенської експертки, докторки Аніки Мікуш Кос (онлайн), що працює у сфері психосоціальної допомоги дітям, які зазнали травматичного досвіду внаслідок військових дій, та пані Бланки Ямнішек (онлайн), авторки проєкту «Наші права», що має на меті інформування дітей та дорослих щодо їх прав та можливих правопорушень скоєних щодо них. Учасники тренінгу відчували неабияку відповідальність, шукаючи якісно нового підходу до вирішення зазначених проблем: об’єднання зусиль фахівців-соціальних працівників, психологів, освітян, волонтерів, самих дітей та їх батьків.

Глибоко вразили зарубіжних партнерів експонати виставки, приуроченої до Дня Соборності України, про які розповіла А. Соколова, директорка Центру громадянської освіти. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять усіх загиблих воїнів ЗСУ та героїв-випускників університету у боротьбі за вільну, незалежну, соборну Україну.

25 січня 2024 року м. Ізмаїл та Ізмаїльський державний гуманітарний університет відвідала почесна гостя – пані Матея Превольшек – посол Республіки Словенія в Україні. Пані посол провела ряд зустрічей з адміністрацією міста, потім з його представниками завітала і до ІДГУ. Привітавши учасників міжнародного проєкту, зазначила, що солідарність та співробітництво наших країн у справі допомоги населенню України загалом та дітям, травмованим війною, зокрема, є прерогативою державної політики  обох країн.

Також пані Матея, Ж. Волканецька (начальник відділу освіти м. Ізмаїл), С. Лузанов (заступник міського голови), К. Фрас та тренерки-учасниці проєкту мали змогу відвідати кілька шкіл м. Ізмаїл  (№ 2, 4) та Ізмаїльського району (с. Броска), залучених до участі у проекті, та ознайомитись з роботою школи у воєнний час, поспілкуватися з учнями та вчителями, які брали участь у тренінгах.

По закінченні роботи тренерка К. Фрас висловила глибоку вдячність організаторам, тренеркам та усім учасникам тренінгу за плідну і корисну роботу, побажала подальших успіхів у співробітництві й висловила надію на зустріч у травні 2024 році на ІІІ модулі у мирному Ізмаїлі!

                                 Доцент кафедри права і соціальної роботи Ольга Замашкіна