Вишиванку одягай – Україну кохай!

День вишиванки в Україні немає фіксованої дати. Щороку святкування припадає на третій четвер травня. Саме сьогодні, у третій четвер травня, починаючи з 2006 року, в Україні відзначається Всесвітній день вишиванки.

У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка. Звернення до життєдайних джерел народного мистецтва, до збереження та оновлення всіх його видів – це усвідомлення свого родоводу, духовних традицій та відродження культури українського народу.

Вишиванка – це символ українського народу, генетичний код українців з зашифрованими оберегами, символами та знаками. Вона єднає українців та друзів України по всьому світу. Символізує зв’язок поколінь, будить високі патріотичні почуття в серці кожного українця.

Вишиванка – одяг вільних людей. Вона є духовною бронею українців.

Сьогодні наш народ захищає не лише фізичні кордони України, а й духовно-культурні. Вишита сорочка була, є та буде символом нашої ідентичності, віри, надії, любові, сміливості, боротьби, а головне – перемоги. Перемоги над злом, яке, трансформуючись з російської імперії в період радянської окупації, а згодом – у рф, не змінило своєї сутності. І навіть навпаки – наростило ядерну ненависть до всього українського – від книги до школи, від дитячої вишиваночки до пологового будинку, від маленького села до людного мегаполіса.

Московія чинить геноцид проти українців, але раби ніколи не переможуть вільних людей.

Україна – броня світу.

Українці – єдині, відважні, працьовиті.

Українці по-справжньому вміють цінувати свою культуру.

Нехай це свято зітре кордони й об’єднає українців по всьому світу, а мудрість і сила тисячолітньої традиції дає нам натхнення.

Нехай вишиванка буде надійним оберегом для Вас, Ваших родин, для нашої України! Нехай доля щедро мережить на життєвих полотнах лише візерунки щастя, мирного Неба, світлої ПЕРЕМОГИ!

Залишайтеся патріотами рідної країни – України!

Одягайте свої вишиванки й нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна та її символи!

Адміністрація університету