Український історичний екшн про битву під Крутами

У лютому  2019 року в український прокат вийшла кінокартина, яка знята на основі реальних подій – «Крути 1918».

16 лютого студенти факультету  управління, адміністрування та інформаційної діяльності, за підтримки ректора ІДГУ професора Я. В. Кічука, відвідали прем’єрний показ фільму «Крути 1918».

Зйомки фільму проходили за підтримки  Державного агентства з питань кіно. Режисер фільму – Олексій Шапарев. Продюсер – Андрій Корнієнко. У ролях: Євген Ламах, Надія Коверська, Андрій Федінчік, Олексій Тритенко, Віталій Салій, Олександр Піскунов, Максим Донець, Дмитро Ступка, Остап Ступка, Наталя Васько, Богдан Юсипчук.

Фільм оповідає про зимовий бій 1918 року, який відбувся біля залізничної станції поблизу села Крути, між київськими курсантами та козаками «Вільного козацтва» проти Червоної армії під проводом Михайла Муравйова.

Прикро, але донині в нас майже нема достовірних відомостей про той бій. Матвій Данилюк (1892–1994), єдиний учасник бою під Крутами, який дочекався відновлення незалежності України, був вже зовсім немолодою людиною. Більшість старшин померли в екзилі, у тому числі показаний у фільмі командир першого куреня першої юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького Аверкій Гончаренко.

Працювати над кінострічкою автори розпочали ще десять років тому. Весь цей час писали сценарії та вивчали історичні події у Крутах. А знімати почали восени  2018 року. Зйомки відбувалися  у Черкаській та Київській областях. У столиці фільмували на Софійській площі та в Київській фортеці. А от у резиденції колишнього президента-втікача  Віктора Януковича відтворили сцени тогочасного Парижа.

Після перегляду фільму студенти поділилися враженнями з Іваном Татариновим, кандидатом історичних наук, в.о. декана факультету  управління, адміністрування та інформаційної діяльності та Світланою Кравченко і Наталією Рябовою, фахівцями Центру громадянської освіти, викладачами  історії.

«Це фільм, який має зачепити емоції кожного українця, небайдужого до таких простих речей як свобода, патріотизм та любов», – поділилася враженнями студентка Анастасія Лепська.

«В «Крутах 1918» є дуже потужні сцени й кадри, а під час розстрілу студентів неможливо стримати сліз по загиблим й ненависті до ворогів. Але в стрічці є й сумнівні  епізоди, наприклад  щодо  телефонного зв’язку.  Проте, я все ж раджу кожному подивитися цей фільм», – Євген Герасимов, студент І курсу ФУАІД.

В картині на неймовірно високому рівні зроблено саундтрек. Музику до фільму написав талановитий італійський композитор Марко Моріні, а пісні виконані Христиною Соловій та гуртом «Гайдамаки».

Нарешті українське суспільство дочекалося кінематографічного  бачення подій українсько-російської війни столітньої давнини.  Болюче, сумно, забагато аналогій  між подіями минулого та сьогоденням.  Проте  варто кожному подивитися цей фільм. Події, які в ньому зображені, занадто важливі, щоб про них забувати.   Молодь має  пам’ятати  про  тих, хто загинув за  українську державу.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти