Ініціатива університетської громади щодо надання психологічної допомоги людям, які опинилися у кризовій ситуації

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбувся перший етап спільного проєкту з міжнародною організацією «Medical Teams International». В рамках цього проєкту в ІДГУ планується відкрити безоплатну соціально-психологічну консультацію і розробити та провести серію адаптованих тренінгових курсів.

12 жовтня 2022 року на базі Центру інформаційних технологій був проведений пілотний тренінг  із надання першої психологічної допомоги людям, які опинилися в кризовій ситуації різного масштабу (дистрес, нещасний випадок, війна, стихійне лихо тощо). Спікерами тренінгу виступили Mерве Kaн (регіональний координатор MHPSS, Туреччина) та Єлизавета Маряхіна (менеджер MHPSS з ментального здоровʼя та психо-соціальної підтримки, Україна). Учасниками тренінгу були місцеві практикуючі психологи, волонтери, представники вимушено переміщених осіб, студенти, магістранти, викладачі кафедри загальної та практичної психології ІДГУ. В ході тренінгу були висвітлені наступні важливі питання: «Як впливають на людей кризові події?», «Що таке перша психологічна допомога (далі ППД)?», «Кому потрібна ППД, коли і де?», «В чому полягає стратегія ППД: Дивитись. Слухати. Спрямовувати?» тощо. Дуже цікавими і змістовними виявились практичні тренінгові вправи. Учасники тренінгу завдяки рольовим іграм, мали можливість спробувати себе в різних життєвих сценаріях, побувавши в ролі «фасилітатора», «помічника», «постраждалого». Жваву дискусію викликала тренінгова інтерактивна вправа «Позитивна та негативна комунікація». Учасники тренінгу вже готові надавати першу психологічну допомогу людям, які опинилися у кризових умовах, життєвих критичних ситуаціях.

Усі учасники тренінгів отримали сертифікати та посібники, які були профінансовані регіональним офісом Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Надалі планується, що всі успішні учасники тренінгів будуть залучені до надання системної кваліфікованої соціально-психологічної допомоги в м. Ізмаїл та Ізмаїльському районі.

Від імені учасників висловлюємо щиру вдячність організаторам тренінгового курсу за актуальну професійну підтримку наших ініціатив та можливість взяти участь у запланованих заходах міжнародного проєкту.

Антоніна Кічук,
доктор психологічних наук,
доцент кафедри загальної та практичної психології