Студенти ІДГУ доєдналися до акції «16 днів проти насильства»

В Україні з 25 листопада розпочалася Всеукраїнська кампанія “16 днів проти насильства” – проти гендерно зумовленого насильства, проти насильства щодо жінок, дітей тощо. Упродовж 16 днів було запланово активне обговорення та інформування населення про те, що насильство не потрібно замовчувати, а слід звертатися за допомогою до поліції, до соціальних служб, отримати допомогу і припинити насильство.

З цієї нагоди за ініціативою Замашкіної О.Д., кандидата педагогічних наук.  доцента кафедри права і соціальної роботи, було проведено вебінар  для викладацької та студентської аудиторії «ІДГУ проти насильства над дітьми».

На вебінарі було обговорено такі теми:

  • «Індикатори фізичного, психологічного насильства щодо дитини»;
  • «Алгоритм дій  при виявленні підозри або факту насилля над дитиною»;
  • «Профілактика насилля над дітьми».

Також було наведено приклади світової практики боротьби з насиллям, проаналізовано злочинність насильницьких дій та покарання кривдників, запропоновано окреслити дії кожного в ситуації насилля.

Маніта В.О. (викладач кафедри права і соціальної роботи)  запропонувала аудиторії кілька тематичних завдань, наприклад:

  • обговорення відеоматеріалу «Я отримала сьогодні квіти»;
  • визначення факторів, що спричиняють насильницькі дії (так/ні);
  • обговорення у малих групах почуттів: радість, смуток, щастя, задоволення, а також згадати, при яких обставинах відбувалися ці психологічні признаки з учасниками вебінару.

Творчою складовою вебінару стало завдання намалювати долоню і визначити гасло заходу.

Матеріал, поданий спікерами заходу, був дуже цікавим, пізнавальним і не залишив байдужим жодного учасника. Приємно переконатися вкотре, що студенти Ізмаїльського державного гуманітарного університету не байдужі до теми насилля і виступають проти подібних дій. Про це свідчить жвава бесіда та безліч прикладів і фактів, наведених  студентами спеціальності 231 Соціальна робота (розповідали про попередження будь-якої форми насилля та від кого можна отримати допомогу, хто стоїть на захисті громадян України) та 081 Право (розказали про правовий захист населення, навели низку законодавчих документів, які на світовому та державному рівнях покликані захищати юридично права та обов’язки людей).

Попри воєнний стан в країні, енергетичні збої, карантинні умови викладачі Ізмаїльського державного гуманітарного університету, зокрема, кафедри права та соціальної роботи, шукають можливості та знаходять їх для зустрічі й спілкування зі студентами для обговорення вкрай важливих соціально-правових тем.

Рубан А.К., викладач кафедри права і соціальної роботи