Співробітництво кафедри загальної та практичної психології ІДГУ з міжнародною організацією «Medical Teams International» щодо психологічної допомоги населенню

14 листопада 2022 року до  Ізмаїльського державного гуманітарного університету завітали представник компанії MHPSS Емілі Еллісон та незалежна журналістка з Німеччини Стефані Глінскі, для обговорення з учасниками тренінгу  з надання першої психологічної допомоги, який був проведений 12 жовтня 2022 року на базі Центру інформаційних технологій ІДГУ представниками міжнародної організації «Medical Teams International» актуальних питань  психологічного здоров’я населення в умовах воєнного стану.

До інтерв’ю були залучені викладачі кафедри загальної та практичної психології Мазоха І.С та Прокоф’єва Л.О., які мають практичний досвід роботи з вимушено переселеними особами у рамках міжнародного проєкту «Психологічна допомога людям, що виїхали з місць активних бойових дій та знаходяться у Пирятинській та Ізмаїльській територіальних громадах» за підтримки програми Mercy Corps «Реагування у надзвичайної ситуації в Україні».

Під час зустрічі було обговорено низку питань щодо організації першої психологічної допомоги постраждалим, важливі фахові та соціальні проблеми, з якими зіткнулися жителі України у кризових умовах та життєвих критичних ситуаціях. Більшість питань, що викликали жвавий інтерес журналістів стосувалися психологічного стану населення, особливостей сприйняття військової кризової ситуації жінками та чоловіками, відображення хронічного стресу на сімейних відносинах. У рамках інтерв’ю обговорювалися проблеми, які нині є гострими для нашої країни, а саме, ризику розвитку посттравматичного стресового розладу (ПТСР) у населення, особливо стану психічного здоров’я військовослужбовців та людей, які внаслідок активних бойових дій вимушено покинули свої домівки.

Зустріч пройшла конструктивно, учасники висловили готовність розвивати різноманітні спільні напрями діяльності й надалі. Передбачається, що надалі представники компанії MHPSS проведуть тренінги для студентів щодо покращення психічного та психологічного здоров’я. Зі сторони кафедри загальної та практичної психології 16 листопада 2022 року планується проведення студентами-психологами 4 курсу під керівництвом Прокоф’євої Л.О. тренінгу із надання першої психологічної допомоги за моделлю, наданою спеціалістами міжнародної організації «Medical Teams International».

Інна Мазоха, доцент кафедри
загальної та практичної психології ІДГУ