Психологічний тренінг «Техніки експрес-діагностики психоемоційного стану людини за допомогою метафоричного матеріалу»

10 жовтня за рішенням Всесвітньої федерації психічного здоров’я за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1992 року відзначається Всесвітній день психічного здоров’я.

Психічне здоров’я – стан психічної сфери індивіда, основу якої складає гармонійна цілісність психіки, її врівноваженість та адаптивність; виявляється в особистісному благополуччі, тобто оптимізмі, мотиваційній цілісності, адекватній самооцінці, емоційно-вольовій саморегуляції, незалежності, природності, асертивності.

7 жовтня 2021 року на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету кафедрою загальної та практичної психології проводився захід, присвячений цій події. Організаторами онлайн-тренінгу виступили викладачі кафедри Прокоф’єва Л.О та Мазоха І.С., а учасниками стали студенти та викладачі закладів вищої освіти м. Одеси (Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського), м. Переяслав- Хмельницького (Університет Григорія Сковороди в Переяславі) та м. Ізмаїла (Ізмаїльський державний гуманітарний університет; Ізмаїльський медичний коледж), а також представники Національної гвардії України.

Тренером психологічного заходу на тему «Техніки експрес-діагностики психоемоційного стану людини за допомогою метафоричного матеріалу» виступила начальник відділення психологічного забезпечення секції персоналу Південного одеського територіального управління Національної гвардії України, підполковник Макєєва Юлія Вікторівна.

Учасникам було презентовано здобутки у сфері арт-терапії, зокрема  експрес-методики, спрямовані на діагностику  проблемних питань, боротьби зі страхами і тривогами, негативними спогадами. У роботі було використано техніку асоціативних карт, яка полягає у формуванні позитивних емоцій, складанні планів на майбутнє та їх фактичну реалізацію. У процесі групової роботи учасники набули навички самопізнання та самовдосконалення, трансформації негативного досвіду, познайомились з глибинними ресурсами свого Я, які стають основою для становлення цілісності та інтегрованості особистості.

Тренінг пройшов у теплій та дружній атмосфері, що допомогло учасникам якісно попрацювати зі своєю проблемою та отримати ресурсні можливості.

Мазоха І.С.,  доцент, канд.психол.н.
кафедри загальної   та практичної психології