Подорож козацькими стежками

Козацтво справедливо вважають феноменом української історії та культури. Його унікальність полягає в тому, що саме в козаках виявляється сильний і волелюбний дух нашого народу.

14 жовтня в Україні відзначається День захисника України, День Українського козацтва та релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці. Таке поєднання невипадкове. Покрову Пресвятої Богородиці відзначали козаки, за що свято отримало другу назву – Козацька Покрова. Українське військо 1917–1921 років зберігало козацькі військові традиції в назвах військових частин, структурі, прапорах, одностроях тощо. 14 жовтня 1942 року вважається символічним днем утворення Української повстанської армії. Цього дня ми вшановуємо жінок та чоловіків – захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу.

Напередодні свята, 13 жовтня 2021 р., студенти ФІМ та ФУАІД Ізмаїльського державного гуманітарного університету взяли участь у лекції-вікторині «Подорож козацькими стежками», підготовленій викладачем кафедри історії та методики її навчання Альоною Акчебаш. Захід проводився в онлайн-форматі.

Пізнавальна лекція супроводжувалась демонстрацією презентації. Здобувачі мали змогу не лише переглянути змістовні слайди, але й послухати спів кобзаря, оцінити майстерність виконання справжнього гопака. Студенти активно долучились до дискусії, давали ґрунтовні відповіді на питання вікторини. В творчій взаємодії з викладачем час минув непомітно.

Цей святковий захід став нагодою поринути в захоплюючу історію українського козацтва, згадати звитяги предків, які героїчними звершеннями виборювали українську свободу. Їхній подвиг спонукає нас до відродження справжніх патріотичних цінностей, усвідомлення власної гідності й національної самоідентифікації.

Професорсько-викладацький склад кафедри історії та методики її навчання щиросердно вітає всіх, хто з честю несе високе звання Захисника України! Зичимо щастя, здоров’я, наснаги, плідної праці на благо українського народу!

А. Акчебаш, викладач кафедри історії та методики її навчання