Науковці ІДГУ реалізують проєкт з консультування флагманів місцевого туристичного бізнесу

Українське Придунав’я надзвичайно багате на туристичні ресурси. Природа наділила наш регіон шикарними ландшафтними зонами, а головне – колоритним поліетнічним населенням з унікальною історією та різноманітними культурними традиціями. Природня щира гостинність «вбудована» в ДНК придунайців. Не вистачає лише конструктивних ініціатив по розвитку місцевих туристично-рекреаційних локацій щодо системного взаємовигідного співробітництва представників науки та бізнесу Українського Придунав’я.

Експерти Ізмаїльського державного гуманітарного університету в рамках реалізації проєкту з науково-практичного консультування місцевих підприємців, флагманів туристичного бізнесу Українського Придунав’я відвідали сімейне виробництво «Балканськія ястія» у м. Болград. Це унікальний заклад «механе», «кухня відновлення старовинних рецептів», «лабораторія вивчення смаку», де можна не лише продегустувати традиційні бессарабські делікатеси та напої, а й спробувати себе технологом з виробництва місцевих крафтових продуктів, учасником історичної реконструкції бессарабського свята тощо. Метою вже дев’ятого візиту науковців ІДГУ стало здійснення професійних консультацій та налагодження подальшого співробітництва істориків, економістів та юристів університету з представниками туристичного бізнесу регіону. Керівник виробництва, родолюбець бессарабських традицій Сергій Русєв задумав масштабний туристичний проєкт. Суть його полягає у створенні великого туристичного комплексу, який буде охоплювати різні історико-культурні локації та еногастрономічні туристичні маршрути. Тут відвідувачі зможуть на кілька днів поринути у минуле Придунав’я та ознайомитись з багатством культурних та гастрономічних традицій нашого придунайського краю. У зв’язку з цим Сергій Русєв та викладачі кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю, кафедри історії та методики її навчання, кафедри права і соціальної роботи ІДГУ обговорили перспективи цього задуму, основні етапи його розробки як успішного бізнес-проєкту та ефективні шляхи реалізації. Було прийнято рішення, що окремі зони та локації комплексу мають бути розроблені та створені з урахування досконалої історичної вірогідністі. Також були обговорені питання раціонального оформлення проєкту щодо створення «Центру смаку» в м. Болград. Для підвищення атрактивності цього проєкту були визначені практичні кейси ефективного поєднання історичної реальності минулого та сучасних інновацій. Кандидат географічних наук, доцент В’ячеслав Тодоров представив довготривалі результати реалізації проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», перспективи сталого розвитку туристичної мережі «Дорога вина та смаку України».

За результатами цього консультаційного візиту для обговорення стратегічних пріоритетів та проєктних ініціатив розвитку туризму і рекреації в Українському Придунавʹї, Українській Бессарабії було прийнято рішення щодо проведення 29 вересня у м. Болград науково-практичної конференції «Туристично-рекреаційна діяльність в Українській Бессарабії: перспективи розвитку в сучасних умовах». Свої пропозиції та підтвердження участі у конференції можна подати на електронну адресу: izmayil@ukr.net

Для обговорення пропонуються наступні основні питання:

  • Туризм та рекреація в Українській Бессарабії: виклики за умов військового та поствійськового стану.
  • Ресурси розвитку туризму та рекреацій в південно-західній частині Одещини.
  • Нові економічні моделі розвитку туристично-рекреаційного господарства регіону.
  • Перспективи розвитку міжнародного туризму як вагомого чинника підвищення конкурентоздатності регіонального малого бізнесу.
  • Практичні кейси розвитку туризму та рекреації в Українській Бессарабії.

Ця конференція буде проведена за підтримки відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради, Ізмаїльського державного гуманітарного університету, туристичної мережі «Дорога вина та смаку Української Бессарабії», Фонду підтримки підприємництва у Болградському районі.

Іван Татарінов,
завідувач кафедри історії та методики її навчання
Ізмаїльського державного гуманітарного університету