Кроскультурна українсько-болгарська домінанта Стратегії розвитку ІДГУ – в дії

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті (ІДГУ) 22-23 вересня відбулася міжнародна науково-практична конференція «Українсько-болгарські відносини: виклики сьогодення та перспективи», присвячена 114-річничі проголошення незалежності Болгарії.

Своєрідним контентом цьогорічного наукового зібрання стала актуалізація регіональної складової. Символічно, що наш земляк Александр Малинов, уродженець болгарського села Пандаклій (сучасна Оріхівка (Болградський району) очолював коаліційні уряди Болгарії. Саме за часів прем’єрства Малинова, його активної переможної дипломатії було проголошено незалежність Болгарії (22 вересня 1908). 13 вересня 2022 р. делегація експертів ІДГУ відвідала малу Батьківщину Малинова – село Оріхівка, яке наразі знаходиться в критичному депресивному стані, з метою підтримки розробки стратегії сталого розвитку та зміцнення спроможності громади села Оріхівка. Ректор ІДГУ Ярослав Кічук ініціював збір ресурсів задля встановлення пам’ятника відомому земляку, організації благоустрою школи.

В день державного свята Республіки Болгарія (22 вересня) в стінах єдиного закладу вищої освіти південно-західної частини Одеської області – ІДГУ відбулася експертна дискусія «Етнічна ідентичність болгар України: нові виклики в умовах російської агресії», яка проходила під патронатом виконавчого директора Виконавчої дирекції болгар за кордоном (при Міністерстві зовнішніх справ Республіки Болгарія) Райни Манджукової. Пані Манджукова у вступному слові зупинилася на практичних кейсах підтримки Болгарією України у її боротьбі за незалежність та територіальну цілісність. Ректор ІДГУ подякував нашим болгарським партнерам за системну підтримку України, акцентував увагу на ролі волонтерів болгарського народу в цій ефективній допомозі та ознайомив учасників дискусії з результатами 5-тирічної програми Ізмаїльської університетської громади щодо формування проукраїнської позиції місцевих мешканців полікультурної південної Бессарабії.

23 вересня відбулася друга частина міжнародної науково-практичної конференції «Українсько-болгарські відносини: виклики сьогодення та перспективи». Конференція була відкрита акапельним виконанням гімну України Олесею Кічук та гімном Болгарії. Відкриваючи урочисте пленарне засідання конференції, від імені ректорату відбулося вручення диплому почесного професора ІДГУ виконавчому директору Виконавчої дирекції болгар за кордоном (при Міністерстві зовнішніх справ Республіки Болгарія) Райні Манджуковій (рішення вченої ради ІДГУ від 30 серпня 2022 р.).

В ході роботи конференції обговорювалися ефективні шляхи активізації соціально-економічного розвитку болгарських громад Україні, освітнього та культурного розвитку болгар України.

Доцент кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю ІДГУ В’ячеслав Тодоров оприлюднив результати проблемного аналізу адміністративно-територіальної реформи та децентралізації влади в сучасній інтенсивній фазі російської агресії, чинниках, які впливають на проукраїнську позицію та відповідно етнічну ідентичність представників болгарської громади України. Окреслено як позитивні, так і негативні чинники історико-географічної траєкторії розвитку етнічної ідентичності болгар в контексті діяльності болгарської громади України. До перших віднесено ментальний характер болгарського народу, який дозволив йому вибороти права на новій території розселення, нормативно-правова база розвитку, ендогамія, компактне розселення тощо. А до других – розмивання ареалу компактного розселення болгар, міграція в міста, що значно підсилило асиміляцію, безробіття в сільських поселеннях, трансформація соціальної інфраструктури в більшій частині ареалу болгарського розселення в Україні, негативні демографічні процеси – депопуляція населення (в більшості поселень народжуваність до 5%, а смертність більше 10‰) тощо. Доповідач зупинився на впливі сучасних міграційних процесів, обумовлених інтенсивною фазою російсько-української війни та тимчасовою окупацією Приазов’я, на цілісність структури болгарської громади України.

Для мінімізації озвучених проблем було ініційовано розробку Стратегії розвитку болгарської діаспори в Україні за підтримки Виконавчої дирекції болгар за кордоном.

Логічним продовженням наукової дискусії став виступ експерта з питань просторового планування та територіального розвитку Юрія Мельника  (м. Одеса, член проєктної команди ІДГУ). Він більш докладно зупинився на комплексних рішеннях та підходах у забезпеченні розвитку цільових територій громад з компактним проживанням болгар  у сучасних складних умовах. Доповідач підтримав ідею розробки Стратегії розвитку болгарської діаспори нашої країни.

Представники Болградської міської ради презентували творчі знахідки щодо практики співробітництва Болградської громади з Республікою Болгарія. Зокрема, акцентували увагу учасників на результатах реалізованих українсько-болгарських проєктів.

Директор обласного Центру національних культур Георгій Чілік виокремив проблеми організації культурної діяльності в місцях компактного розселення болгар в Україні.

Голова Городненської територіальної громади Болградського району Микола Богоєв у своїй доповіді представив унікальний п’ятнадцятирічний досвід реалізації українсько-болгарських програм.

Із зацікавленням учасники зібрання поставилися до представленого виконкомом Криничненської сільської територіальної громади перспективного плану розвитку Криничненської сільської територіальної громади та нові українсько-болгарські проєктні ініціативи співробітництва з громадами Болгарії.

Заслужений художник України, доцент кафедри музичного та образотворчого мистецтв ІДГУ Олександр Кара представив креативний досвід діяльності художників-болгар Української Бессарабії.

Учасників дискусії зацікавила й доповідь на конференції доктора юридичних наук, професора Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського, військовослужбовця Сергія Пєткова щодо ролі етнічних болгар у захисті українських земель.

У своєму виступі на науковому заході викладач кафедри економічної та соціальної географії і туризму Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Віктор Хомутов проаналізував геополітичні аспекти розвитку українсько-болгарських зав’язків.

Координаторка проєктів «Товариства дружби «Україна-Болгарія» Тетяна Доценко (Київський національний університет імені Т. Шевченка) ознайомила учасників конференції з особливостями соціокультурної ідентичності населення болгарських населених пунктів Української Бессарабії, а директорка Південноукраїнського центру болгаристики (при ІДГУ) Олена Берестецька представила сучасні перспективи розвитку в університеті спеціальності «Середня освіта. Болгарська мова і література» та результати проєктів співпраці з товариством «Родолюбець» і Софійським університетом Святого Климента Охридського.

Аудиторія із піднесенням поставилася до виступу професора, декана факультету іноземних мов ІДГУ Тетяна Шевчук, яка представила результати українсько-болгарських проєктів у сфері культури та освіти, котрі були реалізовані в Українській Бессарабії.

Директорка недільної школи ««Българска светлица» Світлана Кравченко, висвітлила окремі знахідки щодо співробітництва з болгарськими національно-культурними товариствами, спільного досвіду   роботи недільної школи «Българска светлица», яка здійснює свою діяльність за підтримки уряду Республіки Болгарія.

Із підвищеним інтересом учасники конференції сприйняли виступ голови Ізмаїльського болгарського товариства «Свята Софія» Миколи Іванова в якому представлень аналіз соціогуманітарних та економічних аспектів сучасного розвитку болгарської громади та роль національно-культурних товариств у збереженні етнічної ідентичності болгар України.

На завершення заходу учасників очікував сюрприз, адже відбулась презентація фрагменту із досвіду болгарского гастрономічного туризму в Українській Бессарабії на прикладі малого підприємства «Балканскія ястія» (Сергій Русєв) та агро-еколого-рекреаційного кластеру «Фрумушика-Нова» (Олександр Паларієв).

Наприкінці конференції були організовані презентації нових книг, виданих в Україні та в Республіці Болгарія за заявленої науковим заходом проблематикою.  

В’ячеслав Тодоров,
директор Центру регіонального розвитку Українського Придунав’я