З Днем Захисника України і Днем українського козацтва

14 жовтня в Україні відзначається День захисника України, який нероздільно пов’язаний із розвитком українського війська та вшануванням його військових традицій. Це свято є нагадуванням про громадянський обов’язок і важливе громадянське призначення.

Дата щорічного державного свята встановлена Указом Президента України №806/2014 від 14 жовтня 2014 року. Вперше День захисника України у 2015 році відсвяткували під гаслом «Сила нескорених».

Вибір вмотивований історичною традицією вшанування українського війська на Покрову. У цей день християни святкують одне з найбільших християнських свят – Покрови Пресвятої Богородиці. Воно є символом заступництва Богородиці за рід людський. Після Покрови літня пора закінчувалася, козаки вирушали до зимівників, з цього дня призначали весілля. Існує народна прикмета: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». В українських селах і до сьогодні дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови. Від Покрови і до початку Пилипівки – пора наймасовіших шлюбів в Україні.

За часів Запорізької Січі свято називалося Козацька Покрова. Для січовиків Богородиця була покровителькою, а Покрова символізувала небесний щит, захист від ворогів. Згодом військовий символізм свята взяли собі на озброєння бійці армії УНР в 1917-1920 роках. А в 1940-х Покрову стали вважати своєю заступницею бійці Української повстанської армії. Після відновлення незалежності у 1991 році цей день був неформальним Днем козацтва та УПА. З 14 жовтня 1999 року День українського козацтва почали відзначати в Україні офіційно.

14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала державне свято День захисника України на День захисників і захисниць України. В пояснювальній записці йдеться, що «ухвалення закону сприятиме гендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей на військовій службі та належному вшануванню жінок та чоловіків – захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу на рівні державного свята».

Справді, поряд із чоловіками на захист Батьківщини завжди ставали жінки. Нам відомі імена Христини Сушко та Харитини Пекарчук, які воювали в Армії УНР. У Легіоні Січових стрільців діяла Жіноча чота, співорганізаторкою якої була розвідниця Ольга Басараб. Сотні жіночих імен можна знайти серед героїв Другої світової, бійців УПА. В сучасній українській армії кожен десятий боєць – жінка. За останні 10 років кількість жінок в українському війську зросла в 15 разів.

Це свято кожного, хто віддав свої знання, силу, мужність задля процвітання нашої держави, збереження її незалежності та територіальної цілісності, хто несе почесну варту на захисті народу України.

Прийміть найщиріші вітання з Днем захисників і захисниць України! Сили, мудрості та честі вам, чоловіки та жінки! Бажаємо Вам міцного здоров’я, незгасимої енергії, завзяття та сили, душевного спокою й покровительства Пресвятої Богородиці в усіх справах і починаннях! Миру та злагоди нашій країні, добробуту кожній українській родині!

Колектив кафедри історії та методики її навчання