Захистимо чорноморську екосистему! Ознайомлений – значить озброєний!

31 жовтня Україна разом з країнами Причорномор’я 26 років поспіль відзначає Міжнародний день Чорного моря. У 1996 році шість причорноморських країн (Болгарія, Грузія, Румунія, Україна, Туреччина та рф) підписали «Стратегічний план із реабілітації та захисту Чорного моря», метою якого було поліпшення екологічного стану чорноморської екосистеми. І от через майже 30 років таких домовленостей росія зневажила усі принципи Бухарестської конвенції та нищить Чорне море. Запуски ракет, активність підводних човнів, вибухи, мінування – усе це отруює життя морських мешканців.

Сьогодні як ніколи гостро постає питання охорони водних ресурсів та морського середовища у регіоні Чорного моря, тому робота серед молоді сприяє рішенню в екологічній проблемі, моніторингу, професійного обміну практичними знаннями. До Міжнародного дня Чорного моря здобувачі вищої освіти ІДГУ взяли участь у тренінгових курсах «Моніторинг і охорона водних ресурсів та морського середовища в регіоні Чорного моря», які проводилися протягом жовтня на базі ІДГУ в рамках міжнародного проєкту «LeNetEco 2 – Створення навчальної мережі для консолідації зусиль спільного екологічного контролю та моніторингу Басейну Чорного моря». Учасники тренінгу ознайомилися з особливостями впливу Дунайського басейну на стан Чорного моря, чорноморської екосистеми, політики ЄС щодо морської стратегії, наслідків російської агресії для морського середовища, проведення дій щодо визначення стану річок басейну Дунаю та Чорного моря.

Основним спікером тренінгів виступила кандидат хімічних наук, доцент, завідувачка кафедри екологічної безпеки та гідравліки Національного університету «Одеська політехніка» Катерина Васютинська. У тренінгу брали участь здобувачі ІДГУ різних спеціальностей: 071 Облік і оподаткування, 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність, 073 Менеджмент, 014 Середня освіта: Біологія та здоров’я людини та ін.

У ході проведення тренінгів Катерина Васютинська ознайомила учасників з результатами дослідження стану розвитку екологічної політики України та перспектив посилення участі організацій громадянського суспільства у розробці та впровадженні політик, дружніх до довкілля. На реальних прикладах було розглянуто стан навколишнього середовища басейну Чорного моря, особливості забруднення басейну через воєнні дії, загострення екологічної проблеми (проблеми відходів, підвищення температури, викиди метану та діоксиду вуглецю, зміна кількості опадів тощо). Студенти, учасники тренінгових навчальних курсів, які успішно пройшли тестування, фінальне анкетування, отримали сертифікати міжнародного проєкту.

Такі освітні заходи неформального навчання є дуже інформативними та корисними для здобувачів, оскільки мотивують їх до реальних дій та сприяють формуванню високого рівня екологічної культури.

Метіль Т.К. завідувачка,  к.е.н., доц.
кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю