Боролись, боремось, поборемо!

14 жовтня ми відмічаємо відразу чотири свята. Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва, День захисників і захисниць України та день створення УПА. У зв’язку з цим в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було проведено тематичний захід «Боролись! Боремось! Поборемо!».

Місцем проведення було обрано університетське бомбосховище, щоб у нинішніх складних умовах життю учасників заходу нічого не загрожувало. До присутніх звернулися ректор Університету Ярослав Кічук, який відзначив, що в цей час, коли Україна відстоює незалежність у повномасштабній війні з російською федерацією, всі чотири свята тісно переплітаються. Їх поєднують боротьба за державність і спадковість військових традицій. Також з вітальними словами до гостей звернулись декани факультетів Вікторія Мізюк, Надія Кічук та Тетяна Шевчук.

Основну частину заходу складала відкрита інтерактивна лекція від завідувача кафедри історії та методики її навчання Івана Татаринова, присвячена 80-річчю створення Української Повстанської Армії. Лектор відзначив, що УПА прагнула відновити українську державність у час, коли світ був охоплений Другою світовою війною, а на землях України два тоталітарні режими – комуністичний і нацистський – коїли масові злочини. Повстанське підпілля діяло в усіх регіонах України – від Галичини до Криму і Донеччини. Радянський режим зумів у свідомості багатьох затаврувати повстанців як «посібників нацистів». Саме тому, щоб протистояти подібним міфам, і було організовано захід «Боролись! Боремось! Поборемо!».

Під час лекції Іван Татаринов розповів присутнім про витоки символіки УПА, про однострої та озброєння повстанців. Так, для наочності, студент спеціальності «Історія та археологія» Богдан Морару був представлений в автентичному одязі та спорядженні бійця УПА. Крім того, лектор продемонстрував зразки зброї, якими користувалися повстанці та особливості її застосування у бою. На завершення свого виступу Іван Татаринов відзначив, що цьогоріч Президент України запровадив відзнаку «Хрест бойових заслуг», який візуально та символічно відтворює відзнаку УПА. Тож героїчний дух українських повстанців ще живий та підтримує сучасних українців на фронті.

Після лекції студенти факультету іноземних мов представили вітальне відео до Дня захисників і захисниць України, а співачка Олеся Кічук виконала авторську пісню «Над Чорним морем».

Треба відзначити, що активну учать в організації та проведенні заходу взяли самі студенти, зокрема студентська рада факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності.

Наостанок хочеться подякувати усім тим, хто зараз боронить нашу землю від російської навали. Усім сміливим хлопцям та дівчатам на фронті та в тилу, які наближають нашу перемогу.

Низький вам уклін і вічна слава полеглим героям! Зі святом вас!

Іван Татаринов, завідувач кафедри історії та методики її навчання